Delad vårdnad och flytt – så säger lagen

Om du är skild från din partner eller ni har flyttat isär från varandra men har gemensamma barn och delad vårdnad om dem, ja då har du inte rätt att flytta hur som helst och vart som helst. Enligt lag har barn rätt att då träffa sina båda föräldrar utan att de ska fara illa av att föräldrarna bor för långt bort. Om en av föräldrarna dock skulle vilja flytta så måste den andra föräldern ge sitt godkännande först.

Har du barn med din före detta och funderar på att flytta längre ifrån dem? Då ska du tänka en gång till för den andra föräldern måste vara med på noterna först. Som förälder har du skyldigheter och de måste du veta om. Och ditt barn har rättigheter som du också måste läsa på om. Och också gärna kolla med barnen om det känns okej för dem, om de är tillräckligt stora för att bestämma själva det vill säga.

Flytta med barn

Om du har delad vårdnad och ska flytta barnens saker så ska du ta hjälp av en bra och pålitlig flyttfirma. Bor du i Stockholmsområdet och ska flytta lite utanför storstadens gränser norröver, ja då kan en flyttfirma till Upplands Väsby vara det perfekta valet. Det är en flyttfirma som värnar om dina ägodelar och gör flytten så smidig och säker som möjligt, även för dig som har ömtåliga barnsaker.

Det brukar också ta ett tag innan framför allt mindre barn finner sig tillrätta i den nya bostaden. Barnet kanske har många kompisar där du bodde förut och nu måste man stifta nya bekantskaper.

Själva flytten för ett barn som går i skolan kan vara väldigt jobbig om den ena föräldern flyttar långt bort. Delad vårdnad är inte lika aktuellt på samma sätt då eftersom du inte kan låta barnet gå i olika skolor varannan vecka.

Undvik att flytta för långt ifrån varandra

Ni två som föräldrar har bägge ett stort ansvar gentemot era barn. Har ni delad vårdnad är ansvaret jämnt fördelat och det betyder att ni inte kan rycka upp era barn bara sådär, bara för att ni själva vill flytta. Om någon av er däremot måste flytta för jobbets räkning eller liknande, se då till att inte flytta alltför långt ifrån varandra såsom till ett annat land eller med hela Sverige mellan er som avstånd. Vänta istället med det tills barnen är lite äldre och kan resa fram och tillbaka själva. Låt dem gärna gå ur skolan först och bli något sånär vuxna. Att bo långt ifrån sina barn kan också leda till att kontakten försämras, helt enkelt på grund av det stora avståndet. Vill du verkligen det? Tänk igenom ditt beslut noga.