BRIS står för barnens rätt i samhället och är en svensk organisation som bildades år 1971 efter en mycket otäck händelse där en liten flicka på bara tre år dödats av sin styvfar. Fallet fick enorm medial uppmärksamhet och man började diskutera samhällets ansvar i att beskydda sina unga. Alla familjer är ju inte idealiska och hur skall ett barns röst höras om det inte finns någon som lyssnar.
Besöker man idag BRIS hemsida kan man både som barn och vuxen få mycket information och hjälp om det behövs, liksom följa och delta i debatter som alla har med barn och deras rättigheter att göra. Här finns också kontaktinformation för barn som känner ett behov av att tala med någon utanför sin familj. Det kan handla om allt från att man inte mår så bra och behöver prata av sig till att man utsätts för sexuellt eller mentalt våld i sin familj och närhet.
Om en minderåring behöver tala med någon på BRIS hjälplinje så kommer det inte att synas någonstans. Det kommer till exempel inte upp på telefonräkningen och det finns ingen möjlighet för dem som arbetar på organisationen att se varifrån barnet ringer. Om barnet vill uppge sitt nummer och sin adress så går det självklart att göra det men tanken är att alla som ringer har total anonymitet från alla håll.
Varje år publicerar BRIS rapporter om barns välfärd i samhället och det kan handla om allt om hur sexuella brott begås inom barns idrottsvärld till hur flyktingbarn behandlas efter att de anlänt till Sverige. Allt handlar om att främja barnens rättighet och att få minderåriga att bli behandlade med den respekt och kärlek som de behöver – och har rätt till.