Barns rättigheter över hela världen är viktiga då barnen inte juridiskt kan tala för sig själva. Inom FN har man upprättat barnkonventionen, även kallad FN:s konvention om barnens rättigheter. Det är UNICEF:s huvuduppgift att se till så att barnkonventionen efterföljs och barn inte far illa i samhället.
Vad innebär barnkonventionen i Sverige?
I Sverige har man skrivit under FN:s barnkonvention och barn ska ha rätt till liv, överlevnad och utveckling. I barnkonventionen står det att barn ska skyddas mot diskriminering. Politiker, domstolar och myndigheter ska alltid tänka på barnens bästa och barnet ska ha skydd mot våld i hemmet. Barn räknas man som upp till 18 års ålder. Föräldrarnas roll är avgörande för en god uppväxt och man ska inte utöva våld mot barnen. Man ska se till att barnen uppfostras så att det stämmer överens med mognad och ålder. Som vuxna har vi alla en skyldighet att anmäla brott mot barn om stark misstanke föreligger. Många känner nog till organisationen BRIS som står för Barnens Rätt I Samhället. BRIS har stora nätverk och finns till för utsatta barn och ungdomar. Organisationen har alltid en öppen telefonlinje samt en chatt som man kan vända sig till vid kris. Man kan även vända sig till Barnombudsmannen. Alla organisationer i Sverige som hjälper utsatta barn, följer regler och riktlinjer från FN:s barnkonvention. Som förälder ska man vara uppmärksam på barnets behov. Barn kan ha sjukdomar eller till exempel allergier. Då kan man som förälder köpa effektiva Livostin i form av ögondroppar och nässpray.
Våld och kränkning i hemmet
En del barn lider i det tysta och vågar inte tala om att de far illa i hemmet. Det kan handla om sexuella övergrepp, verbala kränkningar eller fysiskt våld. Om man som utomstående misstänker att ett barn far illa, ska man inte tveka att kontakta Socialnämnden för granskning. En sådan anmälan kallas för orosanmälan. Det finns en del tecken på att ett barn far illa som man som utomstående ska vara uppmärksam på. Man kan till exempel märka att barnet går upp eller ner i vikt snabbt, uppvisar oro eller ofta har buksmärtor eller huvudvärk. Har barnet utsatts för fysiskt våld i hemmet, kan man upptäcka skador i form av sår eller blåmärken som har uppkommit på fler ställen samtidigt.
Alla barn i Sverige samt resten av världen har rätt till utbildning och skolor som tar hand om alla behov. Det finns i vissa delar av Sverige en kunskapsbrist för utsatta barn i skolor och man behöver skärpa regelverk och se över vissa skolors verksamhet. Det är inte alltid lätt som förälder att veta hur barnen verkligen har det i skolan. Det är viktigt att ha en god kommunikation både med barnet och skolan. Då finns det bra tips för konstruktiva samtal i skola och förskola som man kan ta till sig och tänka på. Barn ska ha alla rättigheter till en trygg uppväxt och ett samhälle som stöttar i alla avseenden.