Lagen mot aga

Runtom i världen utsätts barn dagligen för olika former av våld och beroende på var de befinner sig har de antingen lagen för eller emot sig. Det kan låta otroligt, men i de flesta länder har föräldrar fortfarande rätt att slå sina barn och det anses ofta vara en rättfärdigad del av uppfostran. Dessutom är det ofta tillåtet för lärare att bestraffa sina elever fysiskt.

I Sverige är det förbjudet att slå barn sedan 1979 och Sverige var det första landet i världen att lagstifta mot aga. Vid tiden väckte lagen en hel del reaktioner då mer än hälften av landets befolkning ansåg att det var en självklar metod att uppfostra sina barn. Idag har siffran sjunkit rejält och attityden har förändrats men det finns fortfarande mycket att göra både inom och utanför rikets gränser.

Utbildning och ansvar

Det är först och främst upp till föräldrarna att se till att barn får en trygg uppväxt, fri från både fysiskt och psykiskt våld. Ett av de viktigaste tillvägagångssätten är utbildning, dels för föräldern att förstå den skada som fysisk bestraffning gör, dels hur tecken på misshandel känns igen. Det kan till exempel hända att ett barn endast misshandlas av den ena föräldern i den andras frånvaro, eller att barnet råkar illa ut när det befinner sig med sina mor- eller farföräldrar. Barnet ska alltid vara i goda händer och det är därför som det är lika betryggande för små som stora att anlita en professionell barnvakt i Stockholm som garanterat ger rätt omvårdnad.

Tyvärr är lagen mot barnaga ingen garanti för att barn inte ska utsättas för våld, och enligt UNICEF är barnmisshandeln på uppgång även i Sverige. Enligt organisationen beror det på flera faktorer, inte minst att polis- och åklagarmyndigheter inte prioriterar den här typen av brott tillräckligt högt, och att det är svårt för barn att göra sina röster hörda. Det är en ständig kamp och i exempelvis Frankrike instiftades en lag mot barnaga inte förrän år 2019. Att få folk att inse att all form av våld bara skapar ökad osäkerhet och fruktan hos barn kommer att ta lång tid, men att få lagen på barnens sida är ett viktigt steg mot en tryggare värld.