glömt användarnamn/lösenord?
Att leva i styvfamilj

Välkommen till föreningen Styvmorsviolen

Vår vision:

”Vi vill förändra samhällsnormen så att styvfamiljen anses lika självklar som kärnfamiljen.”

Livet i en bonus-/styv-/nyfamilj (det finns många namn på ombildade familjer!) kan inbegripa en del extra vardagsstrul och påfrestningar. I det omgivande samhället betraktas kärnfamiljen ofta fortfarande som norm.

Styvmorsviolen är en partipolitiskt och religiöst obunden förening för alla vuxna som är en del i nätverket kring barn som inte lever i kärnfamilj. Föreningen vill hjälpa den nya familjens medlemmar att finna sina roller, både i familjen och i samhället.

Hos Styvmorsviolen kan du träffa likasinnade och utbyta erfarenheter och tankar. Trots namnet vänder vi oss inte bara till mammor. Alla som sympatiserar med föreningens syften är välkomna som medlemmar, såväl styvföräldrar som ”vanliga” mammor och pappor och andra vuxna som kommer i kontakt med barn som inte lever i kärnfamilj.

Föreningens syften och mål

Styvmorsviolen verkar för att barn skall ha samma rätt till båda sina föräldrar. Föreningen vill arbeta för att påskynda förändringen kring den nuvarande samhällsnormen som utgår från kärnfamiljen och som ger den biologiska mamman större möjligheter att värdera vad som är barnens bästa, trots att barn har två föräldrar. Ett mer jämlikt synsätt på föräldrar skulle innebära att fler barn med föräldrar som inte bor tillsammans skulle få ett bättre liv och att både mammans och pappans familjer i många fall skulle kunna leva mer harmoniskt i förhållande till varandra och tillsammans med barnen.

Föreningen vill också vara ett kontaktnät för framför allt styvföräldrar, med möjligheter att utbyta erfarenheter för att förbättra balansen mellan barnens olika hem, juridiskt, ekonomiskt och emotionellt.

Historia

Styvmorsviolen har funnits sedan 1999 och är idag en väl etablerad förening med ett brett kontaktnät. Många olika projekt har under åren genomförts, bland annat med hjälp av ekonomiskt stöd från Allmänna arvsfonden och Socialstyrelsen (Bidrag till organisationer på det sociala området).

2004 skrev några av föreningens medlemmar en handbok om styvfamiljslivet, ”Familjen Hoppsan”. Den blev en succé och kom ut i en ny uppdaterad pocketversion 2007.

~

Saknar du någon information om föreningen som du skulle vilja se här? Skriv till oss!

Vill du kontakta oss kan du göra det via formuläret nedan.

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)