glömt användarnamn/lösenord?
Att leva i styvfamilj
Startsidan » Artiklar » Jenny Strömstedt sommarpratar

Jenny Strömstedt sommarpratar

Kategori: Artiklar, Att leva i Stjärnfamilj Kommentering avstängd

Jenny Strömstedt pratar personligt, träffsäkert och tankeväckande om livet som mamma till barn som lever sitt liv på två adresser. Lyssna gärna på hela hennes sommarprat. För den som i lugn och ro vill kunna läsa och tänka igenom Jennys berättelse om livet som mamma, finns det partiet nedan. Låt dig inspireras av Jenny Strömstedt och gå gärna in i forumet för medlemmar och dela med dig av dina tankar, intryck och upplevelser. Där finns ett Sommarpratsseminarium startat som en tråd.

Om farfar tvingades ge upp sina fyra förstfödda och min farmor en gång försökta svälta sig så hon skulle få en lättfödd bebis, min pappa… så har jag ägnat stora delar av mitt vuxna liv åt att längta efter barn, först längtade jag i fem års alltmer krampartad barnlöshet efter på att de skulle komma. I vilken form som helst skulle de få komma bara jag fick leva ett liv med ungar. Nu längtar jag varannan vecka då de inte är hos mig. Denna ofrivilligt frivilliga skilsmässofrånvaro är mitt livs mest obegripliga faktum.

Idag är det lördagen den 13:e juli. Om en vecka och sex dagar kommer jag att knyta skorna i hallen, dra jackan över den klänning jag tänker klä på mig redan på morgonen eftersom det är en fin dag, jag tänker stoppa telefonen och en hundralapp till fika i fickan och gå de 3oo meter som är avståndet mellan min familj och en annan. Ett annat hem där de firar jul med en Krister som inte jag känner, där det doftar annorlunda och där de försiktigt stoppar undan de kläder jag låter barnen köpa, längst ner i lådorna för att stilen inte riktigt passar. Mina barns hem.

Halvvägs framme kommer jag att börja småspringa eftersom jag längtar. Jag längtar så stort och okontrollerat att jag inte vågar släppa fram känslan i kroppen. Jag springer som en nyförälskad på väg mot att försäkra mig om att kärleken finns kvar. Vi har inte setts på extra länge och det är inte konstigt med det, det är den rättvisa kalenderliturgi som föreskrivs i skilsmässobibeln och som styr de flesta varannanveckasfamiljer. Artigt har vi lagt sommarpusslet och delat upp dagarna som små barn delar glass med linjal. Men det enda jag vill göra är att likt Karl Bertil Jonssons upprörda pappa, vars julklapp givits bort till en fattig ställa mig upp och skrika ”Det var ju min tallrik!”. Fast jag tänker på barnen.

Igår stannade jag till på torget och talade med en familj om deras planer för helgen. Det skulle bli kaffe sedan och simskola och filmkväll och en familjär upptagenhet som andades mogna hallon och trygg närhet. De sneglade avundsjukt på min träningskasse och ensamma hängmörade biff, inte ens sambon väntades hem. ”Härligt med egentid” sade de och försvann tillsammans i sin flock.

Min självömkan slog i den ändlösa sommarhimmeln. För hur kommer det sig att jag promenerar genom stan i en påtvingad frihet när jag har burit och fött och tröstat genom skräcknätter och tidiga morgnar. Jag har matat och passat och lyssnat och tjatat och dragit långa lansar mot yttre hot och sura gubbar. Trots all blödig kärlek som jag öser ur ett aldrig sinande hjärta så är de inte hos mig. Kvantitetstid säger alla. Är jag då mamma, när någon annan plåstrar om i min frånvaro? Är jag mamma när jag fördriver tiden med extrajobb och tvåsamma kärleksresor? Naturligtvis är barnen inte mina, vilket skämt. Barn ska uppfostras också av sina älskade pappor och kloka föräldrar ger dem tillgång till hela byns vuxna beskydd eftersom våra barn inte är våra barn. Jag har också läst Khalil Gibrans utslitna doppoesi och Jesper Hjuul och Anna Whalgren och varenda djävla psykbok som finns för att försäkra mig om att inte kväva dem i mina egna själsliga tillkortakommanden. Finns det något värre än skuldtyngda mödrar som klistrar sin självupptagna omsorg på barnen.

Så jag gör rätt, storsint och rättskaffens och något lite gråtmilt när det gått för lång tid. Det blir nog bättre när det inte går så lång tid och ingen är hemma utom jag och katterna. Då går jag in och lägger mig på den rosa ryamattan i ett av barnens rum och försöker fylla tomrummet. Den rosa mattan luktar fortfarande av kräks efter en nattlig kaskadspya som aldrig hann till toaletten. Jag ligger i ett tomt rum på en matta som luktar spya och jag vet att jag inte äger mina barn, men jag drömmer hemliga drömmar. Drömmar som inte är en önskning utan en självisk tröst mot det egna sveket mot kärnfamiljen. I hemlighet vill jag att de bara ska vara mina, att de prövande flygturerna i sommaren och alla årstider ska börja och sluta i samma bo. Det är så mycket som skymmer sikten ändå. Det är en skamlig längtan som ett svar på en obegriplig verklighet. Om en vecka och sex dagar ska jag knyta mina skor”.

 

 Fler artiklar från samma kategori

Länk till årsmötet

http://styvmorsviolen.se/smvchat/

Inför årsmötet ur stadgarna

det är två punkter som kommer att avhandlas föreningens nedläggning hemsidans framtid – om man anser att denna till delar ska bevaras bör man delta på årsmötet och rösta om frågan. Alternativt ge sin fullmakt att rösta i frågan till någon som deltar. Nedan är årsmötets dagordning som regleras av stadgarna. Samt vad som gäller […]

Årsmöte och nedläggning

Klockan 20.00  den 24/3-2016 hålls årsmötet i vår årsmöteschatt! http://styvmorsviolen.se/smvchat/ Den hittar ni genom att logga in som vanligt uppe till höger, gå till Forum och in under Styrelsearbete. http://styvmorsviolen.se/forum/styrelsearbete Då kommer föreningen att läggas ner (eftersom vi inte har en styrelse) Alla handlingar kommer att finnas på denna länk tre veckor innan mötet http://styvmorsviolen.se/omoss/foreningsarbete/ Välkomna!

Nedläggning av föreningen

Den 11/2 fattades beslut om nedläggning av föreningen styvmorsviolen. Nästa beslut om nedläggning tas på årsmötet i mars. Styrelsen har påbörjat processen med nedläggning. Information kommer att läggas upp på hemsidan inför detta möte.

Kallelse till extrastämma med anledning av nedläggning av föreningen Styvmorsviolen

Den 11/2 kl 20.00 bjuds föreningens medlemmar in till en extrastämma med anledning av nedläggning av föreningen Styvmorsviolen. Nedläggning kommer då att diskuteras och ett beslut fattas , ordinarie styrelse håller i mötet. Medlemmar som önskar inkomma med motioner eller synpunkter gör detta två veckor innan mötet, då också dagordningen publiceras på hemsidan.Mötet sker på […]

En harmonisk skiljsmässa

Ett intressant och lärorikt radioinslag om hur man kan skiljas på ett gott sätt. Klicka för att lyssna på SR programmet Kropp och Själ.      

Så överlever du julen som nyskild förälder

Jenny Klefbom i TV4 om detta

Pusseljul

Att fira jul eller andra högtider innebär för de flesta en viss anspänning. Kul med jul, visst, men också stress. Över saker som ska hinnas med. Över stämning som uteblir. Över annat som inte blir som det var tänkt. Julen kommer med förväntningar och med förväntningar kommer alltid en risk att bli besviken. Till styvfamiljens […]

Styvmorsviolen behöver dig!

Vi är i akut behov av nya styrelseledamöter, framför allt en ordförande. Föreningen Styvmorsviolen har 802 medlemmar som hela tiden blir fler, men utan styrelse kan inte föreningen finnas kvar. Om föreningen läggs ned kommer hemsidan med forum och experter att försvinna. Vi behöver nya krafter! Vi har i nuläget en kassör och några engagerade […]

En fin advent önskas alla 800 (!) violer

Hej på er! I vår expertfunktion finns nu igen några nya svar. Vi har också lagt upp en bra video om vårdnadstvister med Jenny Klefbom i tv4. Bästa hälsningar Styrelsen