glömt användarnamn/lösenord?
Att leva i styvfamilj
Startsidan » fem frågor till » Sanna Hagman

Sanna Hagman

Kategori: fem frågor till Kommentering avstängd

Namn: Sanna Hagman
Ålder: 40 år
Yrke: Informatör/kommunikatör, en av författarna till Familjen Hoppsan – tips och råd till styvfamiljen
Bor: Stockholm
Familj: Man, en dotter som är 3 år, en son som är 1 år och två bonusbarn på 12 och 14 år

Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj?

Jag tror att vi som lever i styvfamilj har lättare att hantera plötsliga förändringarna. Rätt som det är kommer bonusbarnen, fast det inte alls är ”vår” vecka eller så händer det något så att de inte är hos sin mamma eller pappa på ett tag. Vi är flexibla och ändrar snabbt våra planer utan att reflektera över det, det blir en del av vardagen.

Jag har kunnat applicera inställningen ”att det ordnar sig” också i mitt arbete, och det känns rätt skönt eftersom jag innan var en sådan person som planerade långt i förväg och när det inte blev som planerat blev det katastrof.

Vilka är de största svårigheterna med att leva i en styvfamilj?

Det som är svårast är förstås att det ställs högre krav på kommunikationen mellan föräldrarna när de är skilda, än när de var tillsammans. Och ofta är det just bristen på kommunikation som är själva anledningen till separationen. För dem som inte tar hjälp av samarbetssamtal eller från början har en plan för hur de vill att samarbetet ska fungera efter separationen, kan det ta flera år att bygga upp den nya relationen som separerade föräldrar.

Kommunikationen i den nya familjen är också jätteviktig. En bonusförälder som ständigt blir överraskad av beslut som han eller hon inte har varit med att ta, känner sig överkörd och obetydlig som människa. Både kärleksrelationen och relationen med bonusbarnen (och ibland deras andra förälder) blir lidande.

För min del har jag aldrig haft några problem med barnen, men jag skulle ha önskat att kontakten familjerna emellan hade fungerat bättre och mer naturligt. Jag tror att mina bonusbarn hade varit mycket tryggare om vi alla kunde ses under enkla omständigheter då och då. Jag tror att det hade varit fint också för mina egna barn.

Hur ser ansvarsfördelningen ut hos er när det gäller barnen?

När vi beslutade att satsa på ”oss” bestämde vi oss också för att fungera som en familj, rent praktiskt. Jag har därför behandlat mina bonusbarn som om de vore mina egna. I vårt fall hade det blivit väldigt märkligt när vi fick gemensamma barn annars.

Vi har alltid varit enade gentemot barnen och kommit överens om vad som gäller hos oss tillsammans. Min man har varit tydlig mot barnen att vi är två vuxna i vår familj, även om jag inte är barnens mamma.

Föräldrarna har självklart alltid haft det yttersta ansvaret. Jag har till exempel aldrig varit på utvecklingssamtal eller föräldramöten. Men vi har alltid pratat om det är något vi vill ta upp innan och efteråt har jag fått ta del av mötesinformationen också.

Vad har du för tips till andra styvfamiljer?

Kommunicera! En bonusförälder som blir informerad och får vara med att bestämma i sin egen familj – vilket borde vara självklart! – blir flexibel och öppen för de ständiga förändringar som det innebär att leva i styvfamilj.

Se till att bonusföräldern får en relation till bonusbarnen och får sätta gränser i sitt eget hem. En bonusförälder som aldrig har haft något att säga till om kan inte komma och ställa krav på bonusbarnen, eller vara ett stöd för den andra föräldern, då barnen blivit tonåringar.

Och så är det är faktiskt okej att skaffa barnvakt då och då, även om det är barnvecka. Det är kanske ännu viktigare att hålla kärleksrelationen vid liv i en styvfamilj – så att barnen inte drabbas av ännu en separation.

För oss har stödet vi har fått från medlemmar i Styvmorsviolen (sedan 2002) varit en absolut avgörande faktor till att vi har hållit ihop.

Har du stött på några fördomar som styvförälder?

Framför allt verkar många tycka att det är konstigt att jag älskar mina bonusbarn. Inte som mina egna barn (och det tog ett tag innan jag kom fram till att det är helt okej), men som familjemedlemmar.

Mest upprörd blir jag när mina bonusbarn inte räknas till familjen trots att de har samma pappa som mina egna barn och är mina barns syskon! Vi är alltid en familj, vare sig alla är hemma eller inte. Och vet besökare att de stora barnen är hos oss, är det inte okej komma med presenter bara till småbarnen.Fler artiklar från samma kategori

Anna Wigren

Namn: Anna Wigren Ålder: 39 Yrke: Jag arbeter som Utbildare/Coach på ett företag som heter Miroi I-Learning. Familj: Jag är gift med Lasse sedan 2 år och vi har 5 barn. Jag är mamma till Emma 15, Erik 12 och Jenny 9. Lasse är pappa till Elin 14 och Saga 12. Vilka fördelar finns det med att […]

Kristina Halling

Namn: Kristina Halling Ålder: 44 Yrke: Projektledare Bor: Bromma Familj: Sambo som har två söner, 15 samt 17 år gamla. Två egna söner 12 och 15 år gamla. Alla fyra killarna bor hemma på heltid. Har också en utflyttad dotter på 21 år. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Det är roligt att vara en stor […]

Fredrik Swahn

Foto: Trons Namn: Fredrik Swahn Ålder: 41 Yrke: Artist-entreprenör Bor: Vilan Stjärnsund.se Familj: Biologisk Dotter: Vilma Swahn 9 Bonusbarn:  Isabelle 14 Daniel 17 Isak 18 Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Man kan ha fler vuxna att dela ansvaret med. Man kan få en nära kompisrelation som vuxna Vilka är de största svårigheterna med att leva i en styvfamilj? Viljan […]

Johan Wahlström

Namn: Johan Wahlström Ålder: I sin bästa ålder Yrke: Egenföretagare i brandsäkerhetsbranschen Familj: Sambo, tre egna killar samt tre styvsöner. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag och Victoria har 3 pojkar var. Pojkarna har blivit som bröder och de umgås med varandra. Det blir mycket liv i huset ena veckan medan vi kan umgås bara […]

Freja Levin

Namn: Freja Levin Ålder: 24 Bor: lägenhet på södermalm Familj: Sambo, Dotter på 2,5 år, Son på 4 mån och Bonusdotter på 5,5 år. Blogg: stocktownstories.blogg.se Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag hoppas att min bonusdotter ser det som att hon får ”the best of two worlds”. Att det är på ett sätt hemma hos […]

Anders Lindblom

Namn: Anders Ålder: 52 Bor: villa i Ljungby Familj: Sambo, dotter 27, son 24, son 16 och 2 bonusdöttrar 25 och 20 samt 1 barnbarn Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Barn som växer upp i en familj där man inte har något annat gemensamt än saker man kan ta på har det ju inte […]

Sanna Hagman

Namn: Sanna Hagman Ålder: 40 år Yrke: Informatör/kommunikatör, en av författarna till Familjen Hoppsan – tips och råd till styvfamiljen Bor: Stockholm Familj: Man, en dotter som är 3 år, en son som är 1 år och två bonusbarn på 12 och 14 år Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag tror att vi som lever […]

Åsa-Maria Berg Levinsson

Namn: Åsa-Maria Ålder: 38 år Yrke: Biblioteksfunktionär, personlig assistent, skribent mm. Bor: Kungälv Familj: Man, 3 egna barn (6, 9 och 11), 3 bonusbarn (7, 8 och 16) Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Barnen har alltid någon att leka med, för de har många syskon. De får också fler människor att ”nöta ihop sig” med, […]

Eva Hammarstedt

Namn: Eva Ålder: 51 Yrke: fd. Ordförande i föreningen Styvmorsviolen Bor: Villa i Järfälla Familj: Make, en son 24, en dotter 21, en styvdotter 21, en styvson 19 och ett barnbarn. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag tror att vi alla i familjen lärt oss något om hur olika människor fungerar. Vi har blivit mer […]

Lina Agnemar

Namn: Lina Agnemar Ålder: 34 Bor: Örebro Familj: Sambo och två barn 3,5 och 5 år. Uppväxt i ena familjen med mamma, styvpappa och två styvbröder samt pappa i den andra familjen. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Att man får nya familjemedlemmar. Min mamma och pappa flyttade isär när jag var två år och […]