glömt användarnamn/lösenord?
Att leva i styvfamilj
Startsidan » fem frågor till » Lina Agnemar

Lina Agnemar

Kategori: fem frågor till Kommentering avstängd

Namn: Lina Agnemar
Ålder: 34
Bor: Örebro
Familj: Sambo och två barn 3,5 och 5 år. Uppväxt i ena familjen med mamma, styvpappa och två styvbröder samt pappa i den andra familjen.

Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj?

Att man får nya familjemedlemmar. Min mamma och pappa flyttade isär när jag var två år och jag har inga ”riktiga” syskon. När jag var sex år gifte sig mamma med min styvpappa och jag fick två jämngamla styvbröder på köpet. För mig var det naturligt att se de nya familjemedlemmarna som både en bonus och ett privilegium.

Vilka är de största svårigheterna med att leva i en styvfamilj?

Jag var så liten när vår styvfamilj bildades och förstod nog inte riktigt det där med att relationerna mellan familjemedlemmarna såg olika ut. Vi pratade aldrig om att vi faktiskt kom från två olika håll med redan etablerade relationer. Förmodligen ville jag ha mer av en syskonrelation till mina styvbröder än vad de själva kände behov av. De hade ju redan varandra och var (och är) väldigt tajta. Först i vuxen ålder kunde jag få distans till situationen även om jag fortfarande tycker att det är svårt ibland.

Hur ser ansvarsfördelningen ut hos er när det gäller barnen?

Nu får jag ju utgå från min roll som barn i en styvfamilj och dessutom i förfluten tid. Men som jag minns det samarbetade mamma och min styvpappa en del, även om det fanns specifika saker som mamma gjorde bara med/för mig och vice versa. Hon körde t.ex. ofta sträckan Nykvarn-Sthlm t.o.r. vid femtiden på morgonen för att hämta mig när jag hade varit ute. Det skulle min styvpappa aldrig ha gjort för mig.

Vad har du för tips till andra styvfamiljer?

Som styvförälder tror jag det är viktigt att utgå från att barnen inte själva ska greppa de olika graderna av samhörighet mellan familjemedlemmarna, för sådant kan vara väldigt subtilt. Våga prata om att familjebanden kan se olika ut, att förväntningarna på styvfamiljen kan skilja sig åt mellan familjemedlemmarna. Ta upp att det faktiskt kan vara så att man inte älskar alla inom styvfamiljen lika mycket och att det är ok (så kan det ju vara även i en kärnfamilj, men det är nog inte lika komplicerat som i en styvfamilj).

Har du stött på några fördomar som styvförälder?

När jag växte upp som styvbarn på 80-och 90-talen var det ovanligt att ha skilda föräldrar. Jag och min styvbror gick i samma klass och var de enda som levde i en styvfamilj. Det var påtagligt att vi avvek från normen, men det visade sig mest genom att klasskompisarna var nyfikna på hur det fungerade. Det är klart att jag själv jämförde mitt liv med mina kompisars och konstaterade att min situation var ovanlig och rätt komplex. Men det finns det i och för sig flera skäl till, min pappa har t.ex. levt som ensamstående sedan han och mamma separerade.Fler artiklar från samma kategori

Anna Wigren

Namn: Anna Wigren Ålder: 39 Yrke: Jag arbeter som Utbildare/Coach på ett företag som heter Miroi I-Learning. Familj: Jag är gift med Lasse sedan 2 år och vi har 5 barn. Jag är mamma till Emma 15, Erik 12 och Jenny 9. Lasse är pappa till Elin 14 och Saga 12. Vilka fördelar finns det med att […]

Kristina Halling

Namn: Kristina Halling Ålder: 44 Yrke: Projektledare Bor: Bromma Familj: Sambo som har två söner, 15 samt 17 år gamla. Två egna söner 12 och 15 år gamla. Alla fyra killarna bor hemma på heltid. Har också en utflyttad dotter på 21 år. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Det är roligt att vara en stor […]

Fredrik Swahn

Foto: Trons Namn: Fredrik Swahn Ålder: 41 Yrke: Artist-entreprenör Bor: Vilan Stjärnsund.se Familj: Biologisk Dotter: Vilma Swahn 9 Bonusbarn:  Isabelle 14 Daniel 17 Isak 18 Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Man kan ha fler vuxna att dela ansvaret med. Man kan få en nära kompisrelation som vuxna Vilka är de största svårigheterna med att leva i en styvfamilj? Viljan […]

Johan Wahlström

Namn: Johan Wahlström Ålder: I sin bästa ålder Yrke: Egenföretagare i brandsäkerhetsbranschen Familj: Sambo, tre egna killar samt tre styvsöner. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag och Victoria har 3 pojkar var. Pojkarna har blivit som bröder och de umgås med varandra. Det blir mycket liv i huset ena veckan medan vi kan umgås bara […]

Freja Levin

Namn: Freja Levin Ålder: 24 Bor: lägenhet på södermalm Familj: Sambo, Dotter på 2,5 år, Son på 4 mån och Bonusdotter på 5,5 år. Blogg: stocktownstories.blogg.se Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag hoppas att min bonusdotter ser det som att hon får ”the best of two worlds”. Att det är på ett sätt hemma hos […]

Anders Lindblom

Namn: Anders Ålder: 52 Bor: villa i Ljungby Familj: Sambo, dotter 27, son 24, son 16 och 2 bonusdöttrar 25 och 20 samt 1 barnbarn Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Barn som växer upp i en familj där man inte har något annat gemensamt än saker man kan ta på har det ju inte […]

Sanna Hagman

Namn: Sanna Hagman Ålder: 40 år Yrke: Informatör/kommunikatör, en av författarna till Familjen Hoppsan – tips och råd till styvfamiljen Bor: Stockholm Familj: Man, en dotter som är 3 år, en son som är 1 år och två bonusbarn på 12 och 14 år Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag tror att vi som lever […]

Åsa-Maria Berg Levinsson

Namn: Åsa-Maria Ålder: 38 år Yrke: Biblioteksfunktionär, personlig assistent, skribent mm. Bor: Kungälv Familj: Man, 3 egna barn (6, 9 och 11), 3 bonusbarn (7, 8 och 16) Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Barnen har alltid någon att leka med, för de har många syskon. De får också fler människor att ”nöta ihop sig” med, […]

Eva Hammarstedt

Namn: Eva Ålder: 51 Yrke: fd. Ordförande i föreningen Styvmorsviolen Bor: Villa i Järfälla Familj: Make, en son 24, en dotter 21, en styvdotter 21, en styvson 19 och ett barnbarn. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag tror att vi alla i familjen lärt oss något om hur olika människor fungerar. Vi har blivit mer […]

Lina Agnemar

Namn: Lina Agnemar Ålder: 34 Bor: Örebro Familj: Sambo och två barn 3,5 och 5 år. Uppväxt i ena familjen med mamma, styvpappa och två styvbröder samt pappa i den andra familjen. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Att man får nya familjemedlemmar. Min mamma och pappa flyttade isär när jag var två år och […]