glömt användarnamn/lösenord?
Att leva i styvfamilj
Startsidan » fem frågor till » Freja Levin

Freja Levin

Kategori: fem frågor till Kommentering avstängd

Namn: Freja Levin
Ålder: 24
Bor: lägenhet på södermalm
Familj: Sambo, Dotter på 2,5 år, Son på 4 mån och Bonusdotter på 5,5 år.
Blogg: stocktownstories.blogg.se

Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj?

Jag hoppas att min bonusdotter ser det som att hon får ”the best of two worlds”. Att det är på ett sätt hemma hos oss och ett annat hemma hos hennes andra familj. Att hon blir en stark person av att

få uppleva olika regler, olika förhållanden och mycket kärlek från alla möjliga olika håll.

För min egen del, som en del av en styvfamilj, har jag lärt mig att föräldraskap inte har med blodsband att göra. Här hemma är min bonusdotter lika mycket min unge som mina biologiska och när hon

inte bor hos oss är hon i mina tankar ändå!

Vilka är de största svårigheterna med att leva i en styvfamilj?

Det är väl när det finns gammalt groll hos dom biologiska föräldrarna som låter detta gå ut över barnet eller dess styvfamiljer. Sen är det

väl ibland lite svårt att veta hur man ska ”dela upp föräldraskapet” mellan bio- och bonusföräldern. Vi har valt att inte göra skillnad på

våra barn. Jag och min sambo tar hand om våra barn tillsammans.

Det kan handla om tandborstning, dagislämning eller skjuts till olika aktiviteter. Men självklart är det min sambo som har det yttersta ansvaret.
Det är han som går till BVC och föräldramöten på dagis när det

gäller min bonusdotter.

Hur ser ansvarsfördelningen ut hos er när det gäller barnen?

Jag blev tillsammans med min sambo när hans dotter var 1,5 år så nu, 4 år senare, är hon ju lika mycket min unge som mina biologiska men i början så bytte jag tex inte blöjor för jag inte kände mig bekväm med det.

Min bonusdotter bor hos oss varannan torsdag – måndag och det funkar bra. Som jag sa tidigare så har min sambo det yttersta ansvaret men helt ärligt gör vi det som passar bäst för våran familj. Jag är just nu mammaledig så det faller sig rätt naturligt att jag kör hela ”hämta /
lämna dagis”-biten tex. Rent krasst gör vi inte skillnad på våra barn och min bonusdotter lyssnar lika mycket på mig
som hennes pappa.

Vad har du för tips till andra styvfamiljer?

Om man har svårt att komma överens så funkar samarbetssamtal på familjerätten bra. Jag tror att det är viktigt för biologiska föräldrar att försöka förstå att styvföräldrar är viktiga och att barnet i många fall älskar sina styvföräldrar också och det måste vara ok.

Jag tror inte att min bonusdotter skulle må bra hos oss om det bara

var hennes pappa som tog ansvar för henne och jag bara brydde mig om mina biologiska barn. Jag tror mycket på att man ska bli en familj, inte två, tror att det räcker att barnet redan har två styvfamiljer. Det
ska inte behöva vara en mini-familj inom den nya familjen.

Har du stött på några fördomar som styvförälder?

Absolut! Jag bloggar ju och det är otroligt många som har synpunkter på mitt förhållande tillmin bonusdotter. Allt från att jag går runt och

tror att jag är hennes biologiska mamma till att jag inte bryr om henne lika mycket som mina biologiska barn.

Myten om den ”onda styvmodern” verkar finnas kvar men jag hoppas att många, inte minst genom min blogg, ser en annan sida av styvmödrarskap.Fler artiklar från samma kategori

Anna Wigren

Namn: Anna Wigren Ålder: 39 Yrke: Jag arbeter som Utbildare/Coach på ett företag som heter Miroi I-Learning. Familj: Jag är gift med Lasse sedan 2 år och vi har 5 barn. Jag är mamma till Emma 15, Erik 12 och Jenny 9. Lasse är pappa till Elin 14 och Saga 12. Vilka fördelar finns det med att […]

Kristina Halling

Namn: Kristina Halling Ålder: 44 Yrke: Projektledare Bor: Bromma Familj: Sambo som har två söner, 15 samt 17 år gamla. Två egna söner 12 och 15 år gamla. Alla fyra killarna bor hemma på heltid. Har också en utflyttad dotter på 21 år. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Det är roligt att vara en stor […]

Fredrik Swahn

Foto: Trons Namn: Fredrik Swahn Ålder: 41 Yrke: Artist-entreprenör Bor: Vilan Stjärnsund.se Familj: Biologisk Dotter: Vilma Swahn 9 Bonusbarn:  Isabelle 14 Daniel 17 Isak 18 Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Man kan ha fler vuxna att dela ansvaret med. Man kan få en nära kompisrelation som vuxna Vilka är de största svårigheterna med att leva i en styvfamilj? Viljan […]

Johan Wahlström

Namn: Johan Wahlström Ålder: I sin bästa ålder Yrke: Egenföretagare i brandsäkerhetsbranschen Familj: Sambo, tre egna killar samt tre styvsöner. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag och Victoria har 3 pojkar var. Pojkarna har blivit som bröder och de umgås med varandra. Det blir mycket liv i huset ena veckan medan vi kan umgås bara […]

Freja Levin

Namn: Freja Levin Ålder: 24 Bor: lägenhet på södermalm Familj: Sambo, Dotter på 2,5 år, Son på 4 mån och Bonusdotter på 5,5 år. Blogg: stocktownstories.blogg.se Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag hoppas att min bonusdotter ser det som att hon får ”the best of two worlds”. Att det är på ett sätt hemma hos […]

Anders Lindblom

Namn: Anders Ålder: 52 Bor: villa i Ljungby Familj: Sambo, dotter 27, son 24, son 16 och 2 bonusdöttrar 25 och 20 samt 1 barnbarn Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Barn som växer upp i en familj där man inte har något annat gemensamt än saker man kan ta på har det ju inte […]

Sanna Hagman

Namn: Sanna Hagman Ålder: 40 år Yrke: Informatör/kommunikatör, en av författarna till Familjen Hoppsan – tips och råd till styvfamiljen Bor: Stockholm Familj: Man, en dotter som är 3 år, en son som är 1 år och två bonusbarn på 12 och 14 år Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag tror att vi som lever […]

Åsa-Maria Berg Levinsson

Namn: Åsa-Maria Ålder: 38 år Yrke: Biblioteksfunktionär, personlig assistent, skribent mm. Bor: Kungälv Familj: Man, 3 egna barn (6, 9 och 11), 3 bonusbarn (7, 8 och 16) Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Barnen har alltid någon att leka med, för de har många syskon. De får också fler människor att ”nöta ihop sig” med, […]

Eva Hammarstedt

Namn: Eva Ålder: 51 Yrke: fd. Ordförande i föreningen Styvmorsviolen Bor: Villa i Järfälla Familj: Make, en son 24, en dotter 21, en styvdotter 21, en styvson 19 och ett barnbarn. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag tror att vi alla i familjen lärt oss något om hur olika människor fungerar. Vi har blivit mer […]

Lina Agnemar

Namn: Lina Agnemar Ålder: 34 Bor: Örebro Familj: Sambo och två barn 3,5 och 5 år. Uppväxt i ena familjen med mamma, styvpappa och två styvbröder samt pappa i den andra familjen. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Att man får nya familjemedlemmar. Min mamma och pappa flyttade isär när jag var två år och […]