glömt användarnamn/lösenord?
Att leva i styvfamilj
Startsidan » fem frågor till » Fredrik Swahn

Fredrik Swahn

Kategori: fem frågor till Kommentering avstängd

Foto: Trons
Namn: Fredrik Swahn
Ålder: 41
Yrke: Artist-entreprenör
Bor: Vilan Stjärnsund.se
Familj: Biologisk Dotter: Vilma Swahn 9 Bonusbarn:  Isabelle 14 Daniel 17 Isak 18

Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj?

Man kan ha fler vuxna att dela ansvaret med. Man kan få en nära kompisrelation som vuxna

Vilka är de största svårigheterna med att leva i en styvfamilj?

Viljan att känna ”lika” inför biologiska och bonusbarn. Att aldrig

riktigt kunna känna sig som pappa hur mycket man än vill och försöker.
Att känna så där villkorslös kärlek som man vill känna.

Hur ser ansvarsfördelningen ut hos er när det gäller barnen?

Nu har vi precis separerat efter 11 år som styvpappa. Eftersom Lisa hade ensam vårdnad tog jag en full papparoll. Skola försörjning aktiviteter etc. Nu är de 2 äldsta så stora att de knappt bor hemma längre.

Vad har du för tips till andra styvfamiljer?

Jag tror nog så här i efterhand på att ha en rätt tydlig

ekonomiuppdelning så att det blir ett tydligt vem som ansvarar för vad, även om det känns fånigt i början är det så lätt att det kan bli irritation i onödan.
Kommunikation är ju alltid A och O oavsett styv eller kärnfamilj. Låt alla

komma till tals. Våga vara tydlig med vad du behöver hjälp med för att orka vara förälder/styvförälder även av barnen. Visa de att de behövs det spelar stor roll att de hjälper till med gemensamma saker.
Tänk på att tonårstiden går över fast det inte känns så. De blir fina vuxna de allra allra flesta. Stå ut!

Har du stött på några fördomar som styvförälder?

Mest mina egna fördomar jag trodde att jag kunde älska mig till att bli

”riktig” pappa, men jag blir aldrig det, och känna att det är ok. Vi har en annan bra relation och jag vet att jag har varit en bra manlig förebild trots allt. Hur djupt ett svek från en riktig förälder sitter och hur sant det är.Fler artiklar från samma kategori

Anna Wigren

Namn: Anna Wigren Ålder: 39 Yrke: Jag arbeter som Utbildare/Coach på ett företag som heter Miroi I-Learning. Familj: Jag är gift med Lasse sedan 2 år och vi har 5 barn. Jag är mamma till Emma 15, Erik 12 och Jenny 9. Lasse är pappa till Elin 14 och Saga 12. Vilka fördelar finns det med att […]

Kristina Halling

Namn: Kristina Halling Ålder: 44 Yrke: Projektledare Bor: Bromma Familj: Sambo som har två söner, 15 samt 17 år gamla. Två egna söner 12 och 15 år gamla. Alla fyra killarna bor hemma på heltid. Har också en utflyttad dotter på 21 år. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Det är roligt att vara en stor […]

Fredrik Swahn

Foto: Trons Namn: Fredrik Swahn Ålder: 41 Yrke: Artist-entreprenör Bor: Vilan Stjärnsund.se Familj: Biologisk Dotter: Vilma Swahn 9 Bonusbarn:  Isabelle 14 Daniel 17 Isak 18 Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Man kan ha fler vuxna att dela ansvaret med. Man kan få en nära kompisrelation som vuxna Vilka är de största svårigheterna med att leva i en styvfamilj? Viljan […]

Johan Wahlström

Namn: Johan Wahlström Ålder: I sin bästa ålder Yrke: Egenföretagare i brandsäkerhetsbranschen Familj: Sambo, tre egna killar samt tre styvsöner. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag och Victoria har 3 pojkar var. Pojkarna har blivit som bröder och de umgås med varandra. Det blir mycket liv i huset ena veckan medan vi kan umgås bara […]

Freja Levin

Namn: Freja Levin Ålder: 24 Bor: lägenhet på södermalm Familj: Sambo, Dotter på 2,5 år, Son på 4 mån och Bonusdotter på 5,5 år. Blogg: stocktownstories.blogg.se Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag hoppas att min bonusdotter ser det som att hon får ”the best of two worlds”. Att det är på ett sätt hemma hos […]

Anders Lindblom

Namn: Anders Ålder: 52 Bor: villa i Ljungby Familj: Sambo, dotter 27, son 24, son 16 och 2 bonusdöttrar 25 och 20 samt 1 barnbarn Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Barn som växer upp i en familj där man inte har något annat gemensamt än saker man kan ta på har det ju inte […]

Sanna Hagman

Namn: Sanna Hagman Ålder: 40 år Yrke: Informatör/kommunikatör, en av författarna till Familjen Hoppsan – tips och råd till styvfamiljen Bor: Stockholm Familj: Man, en dotter som är 3 år, en son som är 1 år och två bonusbarn på 12 och 14 år Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag tror att vi som lever […]

Åsa-Maria Berg Levinsson

Namn: Åsa-Maria Ålder: 38 år Yrke: Biblioteksfunktionär, personlig assistent, skribent mm. Bor: Kungälv Familj: Man, 3 egna barn (6, 9 och 11), 3 bonusbarn (7, 8 och 16) Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Barnen har alltid någon att leka med, för de har många syskon. De får också fler människor att ”nöta ihop sig” med, […]

Eva Hammarstedt

Namn: Eva Ålder: 51 Yrke: fd. Ordförande i föreningen Styvmorsviolen Bor: Villa i Järfälla Familj: Make, en son 24, en dotter 21, en styvdotter 21, en styvson 19 och ett barnbarn. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag tror att vi alla i familjen lärt oss något om hur olika människor fungerar. Vi har blivit mer […]

Lina Agnemar

Namn: Lina Agnemar Ålder: 34 Bor: Örebro Familj: Sambo och två barn 3,5 och 5 år. Uppväxt i ena familjen med mamma, styvpappa och två styvbröder samt pappa i den andra familjen. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Att man får nya familjemedlemmar. Min mamma och pappa flyttade isär när jag var två år och […]