glömt användarnamn/lösenord?
Att leva i styvfamilj
Startsidan » fem frågor till » Eva Hammarstedt

Eva Hammarstedt

Kategori: fem frågor till Kommentering avstängd

Namn: Eva
Ålder: 51
Yrke: fd. Ordförande i föreningen Styvmorsviolen
Bor: Villa i Järfälla
Familj: Make, en son 24, en dotter 21, en styvdotter 21, en styvson 19 och ett barnbarn.

Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj?

Jag tror att vi alla i familjen lärt oss något om hur olika människor fungerar. Vi har blivit mer toleranta och förstått att ”blodet inte alltid är tjockare än vatten”.  Man kan bli mer ”släkt” med styvsyskonen än halvsyskonen, beroende på vilka man lever mest vardagsliv tillsammans med.
För mig har det inneburit att jag fått fler barn utan att behöva föda dem själv. Men också fått mig att fundera på hur självklart jag tog föräldraskapet till mina biologiska barn, och hur jag har fått förtjäna respekten från mina styvbarn. Jag har blivit mer ödmjuk i min vuxenroll vill jag gärna tro.

Vilka är de största svårigheterna med att leva i en styvfamilj?

Att det är så förbenat svårt att förstå sig på hur andras barn fungerar. Jag trodde mig själv om att vara en baddare på att handskas med människor, och hur svårt kan det vara att ta hand om två barn till när man redan är en rutinerad mamma? Men man är helt oförberedd på alla känslor som kommer på köpet, hur lättsårad man blir när det kommer kritik och hur svårt det är att ta emot negativa åsikter om mina små egna gullegrisar från mannen jag älskar. Varför begriper inte maken vad jag menar när vi pratar barnuppfostran, hur ska vi få till det när han inte tycker att det ska vara som jag vill?

Hur ser ansvarsfördelningen ut hos er när det gäller barnen?

Från början tog jag över allt. Ville visa vilken baddare till mamma och kvinna jag var, tills jag insåg att det inte fungerar så. Jag detroniserade min man nästan helt utan att fatta det själv. Sen fick jag hjälpa till att ge honom föräldramakten tillbaka och visa för både mina egna och styvbarnen att vi var två vuxna i familjen som tog beslut gemensamt om vår familj. En period tog vi hand om våra egna barn nästan helt, när det gäller kontakt med skola, fritids, uppfostran och tröst. Med tiden hittade vi en lagom balans. Men vi har från start sett oss som en 4-barns familj. Där vi rent praktiskt skött hämtningar och lämningar, matlagning och läxläsning och allt sånt uppdelat efter vem som har bäst med tid och lust. Med åren har gränserna suddats ut och vi har nog inte delat upp ansvaret efter vems barn det är.  Jag tror också att barnen ser oss som ”föräldrarna” i den här familjen, trots att de har den ena biologiska i en annan familj.

Vad har du för tips till andra styvfamiljer?

Prata, prata, prata. Se till att ni vuxna kommer överens om hur ni vill att det ska fungera i er familj. Snegla inte på hur andra gör, speciellt inte din fd familj. Skapa nya regler och traditioner. Släpp in din partner i föräldraskapet, även om han eller hon inte har egna barn, kom ihåg att det hade du inte heller för några år sedan. Visa för barnen att i det här hemmet bestämmer ni tillsammans.
Ägna tid åt er relation den kommer förhoppningsvis att hålla resten av livet, barnen kommer att flytta hemifrån och hitta sin egen partner. Man kan inte sätta relationen på sparlåga för att barnen bor hos er den veckan. ( Då hade jag inte haft någon relation alls, eftersom våra barn bott heltid med oss.) Jag vet att våra barn uppskattar att vi visar vår kärlek, det bevisar ju för dem att en skilsmässa inte är slutet, det kan finnas ny kärlek som håller. Och hur en bra relation mellan de vuxna kan göra deras liv bättre.

Har du stött på några fördomar som styvförälder?

Jag har haft tur och inte upplevt det i någon större omfattning.  Kan bero på att maken från start har visat mig förtroende och att vi delat på föräldraskapet för alla barnen. Sen är jag som person tydlig och bestämd och drar mig inte för att ta plats, vilket gör att jag utan problem kontaktar skola, vård och myndigheter i min egenskap av styvmamma och förväntar mig samma respekt som om jag gör samma sak i egenskap av mamma. Däremot har jag fått mycket beundran för att jag engagerar mig så mycket i mina styvbarn. Speciellt från dem som inte varit i samma situation och inte förstår hur man förvandlas från biomamma till FÖRÄLDER, när man levt i styvfamilj ett tag.Fler artiklar från samma kategori

Anna Wigren

Namn: Anna Wigren Ålder: 39 Yrke: Jag arbeter som Utbildare/Coach på ett företag som heter Miroi I-Learning. Familj: Jag är gift med Lasse sedan 2 år och vi har 5 barn. Jag är mamma till Emma 15, Erik 12 och Jenny 9. Lasse är pappa till Elin 14 och Saga 12. Vilka fördelar finns det med att […]

Kristina Halling

Namn: Kristina Halling Ålder: 44 Yrke: Projektledare Bor: Bromma Familj: Sambo som har två söner, 15 samt 17 år gamla. Två egna söner 12 och 15 år gamla. Alla fyra killarna bor hemma på heltid. Har också en utflyttad dotter på 21 år. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Det är roligt att vara en stor […]

Fredrik Swahn

Foto: Trons Namn: Fredrik Swahn Ålder: 41 Yrke: Artist-entreprenör Bor: Vilan Stjärnsund.se Familj: Biologisk Dotter: Vilma Swahn 9 Bonusbarn:  Isabelle 14 Daniel 17 Isak 18 Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Man kan ha fler vuxna att dela ansvaret med. Man kan få en nära kompisrelation som vuxna Vilka är de största svårigheterna med att leva i en styvfamilj? Viljan […]

Johan Wahlström

Namn: Johan Wahlström Ålder: I sin bästa ålder Yrke: Egenföretagare i brandsäkerhetsbranschen Familj: Sambo, tre egna killar samt tre styvsöner. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag och Victoria har 3 pojkar var. Pojkarna har blivit som bröder och de umgås med varandra. Det blir mycket liv i huset ena veckan medan vi kan umgås bara […]

Freja Levin

Namn: Freja Levin Ålder: 24 Bor: lägenhet på södermalm Familj: Sambo, Dotter på 2,5 år, Son på 4 mån och Bonusdotter på 5,5 år. Blogg: stocktownstories.blogg.se Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag hoppas att min bonusdotter ser det som att hon får ”the best of two worlds”. Att det är på ett sätt hemma hos […]

Anders Lindblom

Namn: Anders Ålder: 52 Bor: villa i Ljungby Familj: Sambo, dotter 27, son 24, son 16 och 2 bonusdöttrar 25 och 20 samt 1 barnbarn Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Barn som växer upp i en familj där man inte har något annat gemensamt än saker man kan ta på har det ju inte […]

Sanna Hagman

Namn: Sanna Hagman Ålder: 40 år Yrke: Informatör/kommunikatör, en av författarna till Familjen Hoppsan – tips och råd till styvfamiljen Bor: Stockholm Familj: Man, en dotter som är 3 år, en son som är 1 år och två bonusbarn på 12 och 14 år Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag tror att vi som lever […]

Åsa-Maria Berg Levinsson

Namn: Åsa-Maria Ålder: 38 år Yrke: Biblioteksfunktionär, personlig assistent, skribent mm. Bor: Kungälv Familj: Man, 3 egna barn (6, 9 och 11), 3 bonusbarn (7, 8 och 16) Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Barnen har alltid någon att leka med, för de har många syskon. De får också fler människor att ”nöta ihop sig” med, […]

Eva Hammarstedt

Namn: Eva Ålder: 51 Yrke: fd. Ordförande i föreningen Styvmorsviolen Bor: Villa i Järfälla Familj: Make, en son 24, en dotter 21, en styvdotter 21, en styvson 19 och ett barnbarn. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag tror att vi alla i familjen lärt oss något om hur olika människor fungerar. Vi har blivit mer […]

Lina Agnemar

Namn: Lina Agnemar Ålder: 34 Bor: Örebro Familj: Sambo och två barn 3,5 och 5 år. Uppväxt i ena familjen med mamma, styvpappa och två styvbröder samt pappa i den andra familjen. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Att man får nya familjemedlemmar. Min mamma och pappa flyttade isär när jag var två år och […]