glömt användarnamn/lösenord?
Att leva i styvfamilj
Startsidan » fem frågor till » Åsa-Maria Berg Levinsson

Åsa-Maria Berg Levinsson

Kategori: fem frågor till Kommentering avstängd

Namn: Åsa-Maria
Ålder: 38 år
Yrke: Biblioteksfunktionär, personlig assistent, skribent mm.
Bor: Kungälv
Familj: Man, 3 egna barn (6, 9 och 11), 3 bonusbarn (7, 8 och 16)

Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj?

Barnen har alltid någon att leka med, för de har många syskon. De får också fler människor att ”nöta ihop sig” med, vilket är väldigt utvecklande för deras sociala förmågor.
Barnen får också fler möjligheter att uppleva olika sätt att genomföra saker, olika sätt att fungera som familj och olika sätt att hantera situationer. Det ger dem fler verktyg i väskan inför framtiden.
För de vuxna är det ju positivt om man gärna har många barn, vill ha stor familj. Det är också positivt att efter skilsmässan hitta någon annan som redan har barn, som förstår detta med hur det är att vara förälder. Man kan stödja varandra i föräldrarollen och komplettera varandra där det behövs.
I mitt fall var det väldigt skönt att vi båda hade varit ensamstående med tre barn ett tag. Vi hade liknande erfarenheter, vilket gjorde att vi förstod varandra i många frågor.

Vilka är de största svårigheterna med att leva i en styvfamilj?

Utan tvivel är det att hantera ex-relationerna.
Det är väldigt svårt om något ex är låst vid att saker måste göras på ett speciellt sätt och tycker att ”nyfamiljen” gör helt fel.
Det är också väldigt frustrerande om man upplever att ens nya partner och dennes barn blir helt överkörd(a) och bara kan se på från sidan hur detta sker, för att man som styvförälder inte anses ha något med saken att göra.
Revirmarkeringar och rivalitetskänslor är inte trevliga och gagnar inte barnen. Styvfamiljen ska vara en bonus för barnen, inte en orsak till oro på grund av de vuxnas ouppklarade affärer.

Hur ser ansvarsfördelningen ut hos er när det gäller barnen?

Vi har fyra barn största delen av tiden. Fredag-söndag varannan vecka har vi tre barn och torsdag-måndag varannan vecka har vi sex barn. Vi vill allihop att de barn vi har minst ska vara mer hos oss (vecka-vecka), men det har inte fungerat med bioföräldern.
Vi är en familj, helt enkelt. Vi är två vuxna och sex barn. Den som finns till hands, finns till hands. Hämtning och lämning av barn, tröstning, föräldramöten och dylikt sköts av den som det passar bäst för och finns till hands. Däremot har vi gjort så att vi har gått på utvecklingssamtalen för våra biologiska barn, det har blivit så. Ett av barnen behöver speciellt mycket stöd, och där har vi båda gjort allt vi kan.
Ibland känns det som att ett barn behöver bioföräldern, vid speciella situationer, och då ger vi över situationen till den föräldern.

Vad har du för tips till andra styvfamiljer?

Försök att se situationerna från barnens perspektiv. Vad behöver barnen?
Vuxna är vuxna och klarar sig. Barnen ska inte behöva drabbas av de vuxnas obearbetade känslor.
Gör klart vilka regler som gäller och efterfölj reglerna.
Gör saker tillsammans allihopa. Ofta.
Samtidigt ska man se till att vårda sin nya relation. Skaffa barnvakt och gå ut, se till att få tid på tumanhand. Egentligen är även detta det bästa från barnens perspektiv. De vuxnas relation måste fungera för att familjen ska fungera.

Har du stött på några fördomar som styvförälder?

Ja, det har hänt. När det kommer från personer som direkt eller indirekt har något att göra med våra barn känns det väldigt frustrerande. Är det människor som bara jag som vuxen behöver bemöta, är det lättare att hantera.Fler artiklar från samma kategori

Anna Wigren

Namn: Anna Wigren Ålder: 39 Yrke: Jag arbeter som Utbildare/Coach på ett företag som heter Miroi I-Learning. Familj: Jag är gift med Lasse sedan 2 år och vi har 5 barn. Jag är mamma till Emma 15, Erik 12 och Jenny 9. Lasse är pappa till Elin 14 och Saga 12. Vilka fördelar finns det med att […]

Kristina Halling

Namn: Kristina Halling Ålder: 44 Yrke: Projektledare Bor: Bromma Familj: Sambo som har två söner, 15 samt 17 år gamla. Två egna söner 12 och 15 år gamla. Alla fyra killarna bor hemma på heltid. Har också en utflyttad dotter på 21 år. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Det är roligt att vara en stor […]

Fredrik Swahn

Foto: Trons Namn: Fredrik Swahn Ålder: 41 Yrke: Artist-entreprenör Bor: Vilan Stjärnsund.se Familj: Biologisk Dotter: Vilma Swahn 9 Bonusbarn:  Isabelle 14 Daniel 17 Isak 18 Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Man kan ha fler vuxna att dela ansvaret med. Man kan få en nära kompisrelation som vuxna Vilka är de största svårigheterna med att leva i en styvfamilj? Viljan […]

Johan Wahlström

Namn: Johan Wahlström Ålder: I sin bästa ålder Yrke: Egenföretagare i brandsäkerhetsbranschen Familj: Sambo, tre egna killar samt tre styvsöner. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag och Victoria har 3 pojkar var. Pojkarna har blivit som bröder och de umgås med varandra. Det blir mycket liv i huset ena veckan medan vi kan umgås bara […]

Freja Levin

Namn: Freja Levin Ålder: 24 Bor: lägenhet på södermalm Familj: Sambo, Dotter på 2,5 år, Son på 4 mån och Bonusdotter på 5,5 år. Blogg: stocktownstories.blogg.se Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag hoppas att min bonusdotter ser det som att hon får ”the best of two worlds”. Att det är på ett sätt hemma hos […]

Anders Lindblom

Namn: Anders Ålder: 52 Bor: villa i Ljungby Familj: Sambo, dotter 27, son 24, son 16 och 2 bonusdöttrar 25 och 20 samt 1 barnbarn Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Barn som växer upp i en familj där man inte har något annat gemensamt än saker man kan ta på har det ju inte […]

Sanna Hagman

Namn: Sanna Hagman Ålder: 40 år Yrke: Informatör/kommunikatör, en av författarna till Familjen Hoppsan – tips och råd till styvfamiljen Bor: Stockholm Familj: Man, en dotter som är 3 år, en son som är 1 år och två bonusbarn på 12 och 14 år Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag tror att vi som lever […]

Åsa-Maria Berg Levinsson

Namn: Åsa-Maria Ålder: 38 år Yrke: Biblioteksfunktionär, personlig assistent, skribent mm. Bor: Kungälv Familj: Man, 3 egna barn (6, 9 och 11), 3 bonusbarn (7, 8 och 16) Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Barnen har alltid någon att leka med, för de har många syskon. De får också fler människor att ”nöta ihop sig” med, […]

Eva Hammarstedt

Namn: Eva Ålder: 51 Yrke: fd. Ordförande i föreningen Styvmorsviolen Bor: Villa i Järfälla Familj: Make, en son 24, en dotter 21, en styvdotter 21, en styvson 19 och ett barnbarn. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Jag tror att vi alla i familjen lärt oss något om hur olika människor fungerar. Vi har blivit mer […]

Lina Agnemar

Namn: Lina Agnemar Ålder: 34 Bor: Örebro Familj: Sambo och två barn 3,5 och 5 år. Uppväxt i ena familjen med mamma, styvpappa och två styvbröder samt pappa i den andra familjen. Vilka fördelar finns det med att leva i en styvfamilj? Att man får nya familjemedlemmar. Min mamma och pappa flyttade isär när jag var två år och […]